З якого віку дитині потрібен самокат

На пустуючих у дворі дітей на самокатах малюки починають задивлятися ще з року. Але чи варто дарувати дитині особистий транспортний засіб в такому юному віці? 

Оптимальний вік для освоєння навичок їзди на самокаті - 2-3 роки. У цей час дитина вже впевнено керує своїм тілом, не просто ходить, а й бігає, може контролювати свої рухи. Йому вже під силу вирішити й більш складні рухові завдання.

Коли купувати дитині самокат? Тоді, коли він готовий до освоєння навичок їзди на ньому. У дитини повинен виникнути інтерес до такого проведення часу - тільки в тому випадку самокат буде не тягарем, а відмінним засобом для розваг на прогулянці. 

Користь від катання на самокаті величезна:

  • виявляється комплексне навантаження на всі групи м'язів;
  • дитина розвивається гармонійно;
  • вихлюпується енергія;
  • з'являються нові друзі "за інтересами";
  • на прогулянці точно не буває нудно!

Якщо ви не знаєте, з якого віку діти катаються на самокаті - зверніть увагу на гуляють малюків. Практично всі з них ведуть себе на вулиці активно і у багатьох є особистий транспорт. У самих маленьких, як правило - самокати. 

Висновок простий: самокат триколісний підійде дітям з 2-х років, а з якого віку ускладнювати завдання дитині - батьки вирішують індивідуально. Деякі непосиди вже в три роки легко освоюють двоколісний транспорт, іншим же на це потрібно більше часу і тренувань. 

Одна з причин, по яких варто вибрати для дитини самокат - величезний позитивний вплив катання на розвиток дитячого організму. У процесі управління рухом беруть участь всі частини тіла людини, що сприяє гармонійному повноцінному фізичному розвитку. Батькам варто стежити за тим, щоб дитина регулярно міняв поштовхову ногу, інакше м'язи з одного боку будуть розвиватися активніше, ніж з іншого. 

Самокат має на увазі катання стоячи, у нього немає сидіння, яке, на думку деяких лікарів, сприяє порушенню кровотоку (при тривалому сидінні на велосипеді, наприклад). Педіатри рекомендують віддати перевагу самокат і роликам, які вселяють більше побоювань і по праву вважаються одним з найбільш травматичних варіантів дитячого транспорту. 

Ще один плюс самокатів - більша безпека навіть при падіннях. Якщо юний райдер не впорається з керуванням і злетить з транспорту, швидше за все, він підставить ногу і падіння не буде занадто болючим. Чого не скажеш про велосипедах, де падіння з крісла найчастіше стає причиною сильних ударів і травм. 

З якого віку потрібен двоколісний самокат

Фахівці рекомендують починати кататися на двоколісному самокаті з 5-ти років. Такий транспорт складніше в управлінні і вимагає більш чіткої координації рухів. Малюкам буде складно утримати рівновагу на двоколісному моделі. 

Зовсім неважливо, коли у вашої дитини з'явився самокат і зі скількох років він почав освоювати їзду на ньому. Таке проведення часу - справжнє задоволення для дітей різного віку. Процес навчання катанню займає зовсім невеликий період часу, після чого юний райдер буде весело розсікати по двору або паркових алеях на своєму транспорті. Це набагато корисніше, ніж сидіння перед телевізором або з телефоном в руках.